AANMELDEN MOGELIJK VOOR

KINDEREN GEBOREN IN 2020 OF LATER

KINDEREN t/m DERDE LEERJAAR bij VERMOEDEN AUTISME (BINNEN RCA)

Jouw kind aanmelden? Via knop ‘Aanmelden’ rechts bovenaan.

Het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen Gent is één van de vier Centra voor Ontwikkelingsstoornissen in Vlaanderen, werkend voor de regio Oost- en West-Vlaanderen. Het COS Gent staat in voor multidisciplinaire diagnostiek van gedrags- en ontwikkelingsproblemen bij jonge kinderen en geeft advies aan ouders. Verder heeft het COS Gent ook een erkenning als Multidisciplinair Team (MDT) bij Agentschap Opgroeien. Een MDT biedt hulp bij de aanvraag van ondersteuning.

 

Onze werking

 

Onderzoekstraject Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen

Meer weten

Referentiecentrum Autismespectrumstoornissen

Meer weten

Opvolging
prematuur geboren kinderen

Meer weten

Onderzoekstraject COS

Voor wie?

Voor baby’s, peuters en kleuters met bezorgdheden in de ontwikkeling en/of gedrag.

 

Procedure

De aanmelding gebeurt bij voorkeur via het contactformulier. Indien van toepassing worden jou enkele vragenlijsten opgestuurd. Nadien wordt een intakegesprek gepland bij één van de maatschappelijk assistenten. Tijdens dit intakegesprek worden jouw zorgen bevraagd, alsook de voorgeschiedenis van jouw kind. Verder wordt informatie gegeven over het verloop van de onderzoeken en de wachttijd. De wachttijd is afhankelijk van de leeftijd en problematiek van jouw kind.

Dit gesprek vormt de basis van diverse onderzoeken:

  • De arts voert een klinisch-neurologisch onderzoek uit bij het kind en doet een bevraging over de ontwikkeling en het gedrag.

  • De psycholoog onderzoekt de algemene ontwikkeling/intelligentie en het gedrag (eventueel observatie in een goed gekende omgeving).

  • De logopedist evalueert de communicatie en spraak- en taalontwikkeling.

  • Een pediatrisch kinesist onderzoekt de motorische vaardigheden (grove en fijne motoriek).

Nadien bespreken we de conclusies met de ouders en geven we advies over de verdere aanpak en begeleiding. De ouders krijgen hiervan een schriftelijk verslag.

 

Wachttijd

Het COS Gent werkt met wachtlijsten, omdat de vraag naar diagnostiek groter is dan de capaciteit waarvoor het COS Gent gesubsidieerd wordt door de overheid. De wachttijd voor een onderzoek op het COS Gent is afhankelijk van de leeftijd van jouw kind en het type onderzoek dat er moet gebeuren. We proberen jonge kinderen voorrang te geven.

Bij vragen naar gedragsevaluatie kunnen eventueel bijkomende onderzoeken gepland worden. Bijgevolg is de wachttijd bij deze vragen langer. Bij een lange wachttijd zullen mogelijke alternatieven met jou besproken worden en kunnen concrete adreslijsten meegegeven worden.

De wachttijd kan variëren van 3 maanden tot 2 jaar. Na het intakegesprek kan de wachttijd beter worden ingeschat.

 

Prijs

Voor de onderzoeken wordt een vaste bijdrage van max 86.31 euro aan de ouders gevraagd.

 

Locatie

Onderzoeken gaan hoofdzakelijk door in het COS Gent (campus UZ Gent). Afhankelijk van de leeftijd en de aanmeldingsvraag kunnen onderzoeken mogelijks ook plaatsvinden in het antennepunt in Roeselare.

Bekijk hier de bereikbaarheid

 

Referentiecentrum Autismespectrumstoornissen

Voor wie?

Peuters, kleuters en lagere schoolkinderen met een (vermoeden van) autisme kunnen bij het RCA Gent terecht. Het team van het COS Gent voert de onderzoeken uit binnen het RCA Gent. In België zijn er 7 referentiecentra, erkend door het Departement Zorg. Binnen deze setting kan bij kinderen met een diagnose van autismespectrumstoornis ook een coördinatieprogramma aangeboden worden.

 

Procedure

De aanmelding gebeurt bij voorkeur via het contactformulier. Indien van toepassing worden jou enkele vragenlijsten opgestuurd. Nadien wordt een intakegesprek gepland bij één van de maatschappelijk assistenten. Tijdens dit intakegesprek worden jouw vragen en zorgen bevraagd, alsook de voorgeschiedenis van jouw kind. Verder wordt informatie gegeven over het verloop van de onderzoeken en de wachttijd.

Dit gesprek vormt de basis van diverse onderzoeken:

  • De arts voert een klinisch-neurologisch onderzoek uit bij het kind en doet een bevraging over de ontwikkeling en het gedrag. Ze voert eventueel ook een spelobservatie uit.

  • De psycholoog onderzoekt de algemene ontwikkeling/intelligentie en het gedrag (observatie in een goed gekende omgeving, eventueel belevingsonderzoek en/of spelobservatie). Daarnaast voert ze een uitgebreid gesprek met (één van) de ouders.

  • De logopedist evalueert de communicatie en spraak- en taalontwikkeling en kijkt uitgebreid naar de taalpragmatiek.

  • Een pediatrisch kinesist onderzoekt de motorische vaardigheden (grove en fijne motoriek).

Nadien bespreken we de conclusies met de ouders en geven we advies over de verdere aanpak en begeleiding. De ouders krijgen hiervan een schriftelijk verslag.

 

Wachttijd

Vragen naar gedragsevaluatie brengen een uitgebreidere onderzoeksprocedure met zich mee en nemen meer tijd in beslag. Bijgevolg is de wachttijd bij deze vragen langer. De wachttijd kan mogelijks oplopen tot 2,5 jaar. Bij een lange wachttijd zullen mogelijke alternatieven met jou besproken worden en kunnen concrete adreslijsten meegegeven worden.

 

Samenwerking

Het RCA Gent is een revalidatieovereenkomst tussen het Departement Zorg en het UZ Gent. De onderzoeken worden uitgevoerd door het COS Gent en de Kinder- en Jeugdpsychiatrie UZ Gent.

 

Prijs

Voor de onderzoeken wordt een vaste bijdrage van max 86.31 euro aan de ouders gevraagd.

Enkele weken na de goedkeuring door de mutualiteit ontvang jij eveneens een factuur van het UZ Gent; deze bedraagt max 2,5 euro per diagnosezitting (gemiddeld worden 19 zittingen uitgevoerd) of per coördinatiegesprek.

Voor de verplaatsingskosten kan je een verplaatsingsvergoeding vragen bij jouw mutualiteit op basis van een attest dat jij van ons krijgt.

 

Locatie

Onderzoeken gaan hoofdzakelijk door in het COS Gent (campus UZ Gent). Een aantal onderzoeken kunnen tevens plaats vinden in het antennepunt in Roeselare.

Bekijk hier de bereikbaarheid

 

Opvolging prematuur geboren kinderen

Voor wie?

Het COS volgt te vroeg geboren baby’s op, om ontwikkelingsproblemen zo snel mogelijk op te sporen en aan te pakken. Kinderen die geboren zijn na een zwangerschapsduur van minder dan 32 weken of met een geboortegewicht minder dan 1500 gram worden opgevolgd binnen de Revalidatieovereenkomst/Conventie inzake diagnostische follow-up van prematuur geboren kinderen. Prematuur geboren kinderen, die niet tot de doelgroep van de revalidatieovereenkomst behoren (vb. kinderen geboren na een zwangerschapsduur van 33 weken), kunnen worden opgevolgd binnen de werking van het COS.

 

Procedure

De kinderen worden op vaste onderzoeksmomenten uitgenodigd voor een multidisciplinair onderzoek. De onderzoeken gaan door op de gecorrigeerde leeftijd. Dit is de leeftijd die het kind zou hebben op het moment van het onderzoek, wanneer het kind na een voldragen zwangerschap van 40 weken zou geboren zijn. De onderzoeken kunnen gebeuren op volgende leeftijden:

  • Gecorrigeerde leeftijd van 3 tem 5 maanden

  • Gecorrigeerde leeftijd van 9 tem 13 maanden

  • Gecorrigeerde leeftijd van 22 tem 25 maanden

  • Tussen de leeftijd van 4,5 en 5,5 jaar

Het aantal onderzoeksmomenten binnen het follow-up programma kan variëren.

De onderzoeken worden uitgevoerd door een multidisciplinair team. Het team bestaat uit een arts (kinderneuroloog of neonatoloog), een psycholoog of orthopedagoog, een pediatrisch kinesist, een logopedist en een maatschappelijk werker. De ontwikkeling van het kind wordt in kaart gebracht, met name de groei, de spel- en denkontwikkeling, de ontwikkeling van het bewegingspatroon, de taal en het gedrag. De resultaten van het onderzoek worden met de ouders besproken. Indien aangewezen of gewenst, verwijst het team door voor extra hulp.

 

Samenwerking

De opvolging van prematuur geboren baby’s gebeurt in samenwerking met NICU (Neonatale Intensive Care Unit) UZ Gent en NICU AZ St-Jan Brugge.

 

Kostprijs

Binnen de conventie wordt per onderzoeksmoment een vergoeding gevraagd voor de consultatie bij de arts. Dit bedrag is afhankelijk van het specialisme van de arts die het onderzoek afneemt. Een groot deel zal worden terugbetaald door de mutualiteit. De persoonlijke bijdrage zal ongeveer 15 euro bedragen.

Voor het follow-up programma buiten de conventie wordt een vaste ouderbijdrage gevraagd van max 86.31 euro.

 

Locatie

Deze onderzoeken gaan door in het COS Gent of op de NICU afdeling AZ St-Jan Brugge.

Bekijk hier de bereikbaarheid

 

Klachtenprocedure

Het COS Gent streeft naar een kwaliteitsvolle dienstverlening waarbij we via grondig onderzoek van jouw kind, proberen een antwoord te geven op jouw vragen en zorgen. Ondanks onze kwaliteitszorg is het mogelijk dat je met betrekking tot een of ander aspect niet tevreden bent. Je kan steeds terecht bij één van de teamleden met wie je jouw opmerkingen kan bespreken en die, indien mogelijk, oplossingen kan voorstellen of antwoorden kan geven.

Toch kan het zijn dat je ofwel een onvoldoende antwoord krijgt op jouw opmerkingen ofwel vindt dat je deze niet kan bespreken met één van de teamleden (bijvoorbeeld omdat je juist een opmerking hebt over hen).

In dit geval kan je steeds terecht bij de directeur Eveline Rondelez. Lijkt jou dat ook niet mogelijk, dan kan je contact opnemen met de voorzitter van het Bestuursorgaan, prof. dr. S. Van daele (09 332 35 93). Je kan je ook richten naar Opgroeipunt via telefoon 078 170 000 (8u - 20u), via het contactformulier te vinden bij Opgroeien.be/opgroeipunt of schrijf naar Opgroeipunt, Hallepoortlaan 27, 1060 Brussel.

Elke contactpersoon zal de klacht verder met jou bespreken en samen met jou naar een oplossing zoeken. Indien er geen voldoende oplossing kan gevonden worden, zal de directeur of de voorzitter eventuele andere alternatieven voorstellen zoals verdere verwijzing.

Indien mogelijk zullen er naar aanleiding van jouw klacht kwaliteitsverbeterende maatregelen genomen worden, zodat het probleem in de toekomst kan vermeden worden en de dienstverlening zowel ten aanzien van jou als ten aanzien van andere kinderen en ouders kan verbeterd worden.